Rehberlik Köşesi

Okula Gitmek İstemeyen Çocuklar

Okula gitmek istemeyen çocuk genellikle kuralsız ve özgür ortamda, dilediği gibi yaşamını sürdürmeyi yeğleyen çocuktur. Çocuk merkezli ev ortamında kurallar ortaya kesin hatlarıyla konmadığı zaman, okuldaki kurallar, evden ayrı kalma v.b gibi durumlar çocuk için göze batan, rahatsız edici unsurlar olmaya başlar.

Devamı

Çocuklarımızın İnternet Kullanımı

 Çocuklar internet sayesinde ansiklopediler güncel olaylar kütüphaneler ve diğer birçok değerli malzemeye kolayca erişiyorlar.Ayrıca sadece "tık"layarak birçok alanda "gezinebilme" olanağı çocuklarda doğal olarak varolan dürtüsel davranış merak ve çabuk haz veya yanıt alma ihtiyacına da yanıt veriyor.Buna karşın çocukların denetimsiz bir şekilde internet kullanmalarının ciddi risk ve tehlikeleri de mevcut.Çoğumuz çocuklarımıza yabancılarla konuşmamalarını evde yalnızken tanımadıkları kişilere kapıyı açmamalarını ve telefonla arayan tanımadıkları kişilere kişisel bilgileri vermemelerini öğretiriz.

Devamı

Çocuklarımızın Eğitimi

Öncelikle iyi örnek olun. Ev içinde ve dışında iletişim içinde olduğunuz insanlara karşı nazik davranmadıkça çocuğunuzdan da bunu bekleyemezsiniz.

Devamı

Karşı Gelme Bozukluğu

Anne-baba hangi tutum ve davranışlarının çocuğun karşı gelme davranışına neden olduğunu tespit etmeli bu tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Evdeki hangi olaylar ve ya hangi davranışlar çocukta olumsuz duygu, düşünce ve davranışlara neden oluyor bunlar tespit edilmelidir.

Devamı

Kitap Okumanın Önemi

İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca birçok bilgi öğrenir. Başarının sırrı da okumaktır.

Devamı

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu bireyin yaş ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat sorunlarıyla kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur.

Devamı

Davranış Sorunları Ve Öneriler

1.Anne-baba hangi tutum ve davranışlarının çocuğun karşı gelme davranışına neden olduğunu tespit etmeli bu tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Evdeki hangi olaylar ve ya hangi davranışlar çocukta olumsuz duygu, düşünce ve davranışlara neden oluyor bunlar tespit edilmelidir.

Devamı

Verimli Ders Çalışma

Ders çalışmanızı engelleyecek ve güçleştirecek sağlık probleminiz varsa, öncelikle bu probleminizi ortadan kaldırınız. Özellikle göz ve kulak bozuklukları,  öğrenmeyi zorlaştırdığından ilk önce tedavi edilmesi gereken sağlık problemleridir.

Devamı