Okulumuzun Tarihçesi

 


TOKİ ULUCAN İLKÖĞRETİM KURUMU’NUN TARİHÇESİ

A.CUMHURİYETTEN ÖNCE

1884 yılında Ulu Cami’nin yanında bulunan mevcut medreseler yıkılıp MAHALLİ MAARİF tarafından RÜŞTİYE OKULU olarak yaptırılmıştır.1913 yılına kadar kullanılan bu bina aynı tarihte çıkarılan ilk Tedrisat Kanunu Muvakkati ile rüştiyeler lağvedilerek CAMİİ-KEBİR İLK MEKTEBİ adını almıştır. Aynı tarihte okul devir nakil edilerek bina I.Dünya Savaşında dispanser olarak kullanılmıştır. 1920 yılına kadar bina boş kalmıştır.

B.CUMHURİYETTEN SONRA

1923 Yılında özel idare tarafından 3 sınıflı bir ilkokul olarak eğitim öğretime başlamıştır. 3 yılını tamamlayan öğrencilerden isteyenler Rejideki (Niksar Tekel Binası) binada eğitimlerine devam etmişlerdir.1925 Yılında 4 sınıflı eğitime geçmiş, 1926 Yılında 5 sınıflı olarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür. Okulun 1938 yılına kadar ismi CAMİİ- KEBİR olup, 1938 yılından sonra ULUCAN İLKOKULU adını almıştır. 1938 yılındaki depremde bina hasar görmüş,1942 yılındaki depremde tamamen yıkılmış, Zekeriya KEFELİ´nin evinde (değirmenin arkasında) eğitime devam edilmiştir. Bu yıllarda okulun bina sıkıntısı nedeni ile okul arşivi Gazi Ahmet İlkokulu’nun deposuna taşınmış, ancak bu okulun 1946 yılında geçirdiği yangında arşiv tamamen yanmıştır. Ulu Cami’nin yanında bulunan şadırvanın üstüne halk tarafından okul binası yapılmıştır. Bundan sonraki yıllarda küçük onarımlar gören okul uzun yıllar Milli Eğitime hizmet etmiştir. Bu binanın 27.01.1961 tarihinde yapılan Okul Aile Birliği Genel Kurul toplantısında, içinde artık öğretim yapılamaz kararı alınarak durum ilgili mercilere duyurulup, içindeki öğrenciler geçici olarak Niksar Tekel Binasının tütün depolarına ve ortaokul yanındaki pansiyon binasına yerleştirilmiştir. Dönemin Okul Aile Birliği Yönetim Kurulunun üstün gayretleriyle Ulu Cami arkasındaki Belediye ve şahıslara ait arsalar istimlâk edilerek yeni bir okul yapımına başlanmıştır. Devletin verdiği ödeneğe destek olarak öğrenci velilerinden de bağışlar toplanmış kısa bir sürede tamamlanarak 1962–1963 Öğretim Yılı başında bina eğitim öğretime açılmıştır.1976–1977 Öğretim Yılında çatısında büyük onarım gören okul 1988 yılına kadar hizmet vermiştir. Ancak öğrenci mevcudunun artması, yakındaki bir okulun yıkılması, dersliklerin yetersiz olmasına neden olmuştur. Bu nedenle ikili öğretim yapılmak zorunda kalınmıştır. Bunun üzerine eğitimde gerekli tesislerin bulunmayışı nedeni ile hemen okul bitişiğindeki arsaya Vali Recep YAZICIOĞLU döneminde yeni okul binası yapılmıştır. 1988–1989 Eğitim Öğretim Yılında faaliyete geçmiştir. 1997–1998 Eğitim Öğretim Yılında uygulamaya konulan 8 yıllık kesintisiz Temel Eğitimle birlikte okulun ismi ULUCAN İLKÖĞRETİM OKULU olmuştur. 2002 yılında inşaatı biten ek bina ile geniş bir mekâna kavuşan okulun 3.katı, Kız Meslek Lisesi´nin tahsis edilmiştir.

2012-2013 Eğitim Öğretim Yılında uygulamaya konulan (4+4+4) 12 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte binasını Kız Meslek Lisesi’ne devreden okulumuz, TOKİ’nin yapmış olduğu yeni okul binasına taşınmıştır. İsmi TOKİ ULUCAN İLKÖĞRETİM KURUMU olarak değiştirilen okulumuz aynı binada ilkokul ve ortaokul olarak eğitim ve öğretim vermeye devam etmektedir.

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi